Tя коментира, че дори и да има президентско вето за връщането

...
Tя коментира, че дори и да има президентско вето за връщането
Коментари Харесай

ДБ обсъжда как да сложи бент пред недействителните бюлетини чрез въвеждане на преброителни центрове

Tя разяснява, че даже и да има президентско несъгласие за връщането към хартиената бюлетина, то ще бъде преодоляно, по тази причина би трябвало да се мисли " по какъв начин да препречим скоростта на тоя пламнал трен ".

 

По нейни думи от Демократична България въобще не желаели да разискват разновидностите за връщане към остарелия вид гласоподаване, само че съгласно тях преброителните центрове са единствената опция за превъзмогване на несъвършенствата от това. Концепцията им е резултатите от голям брой секции да се броят на едно място, пред доста хора. Това е правено пробно през 2011 година и в България.

 

На последните избори, на които имаше единствено хартиено гласоподаване – локалните избори през 2019 година, недействителните бюлетини бяха 16%. Подобни стойности има в Хондурас, съобщи тя.

 

" Машините бяха преграда пред недействителните гласове. При машинното гласоподаване на процедура няма недействителни гласове. Машинното гласоподаване взема решение един огромен проблем на българските избори ", акцентира тя.

 

" По време на предизборната акция не срещнах нито един човек, който да го е боязън от машините или да го е позор, че няма да може да се оправи, както акцентират нашите съперници ", добави Цонева.

 

Този законопроект е толкоз неприятен, че ще създаде стотици хиляди човешки неточности. Тези сбъркани протоколи убиват доверието в изборния развой. Това ли желаеме да се случи, съобщи депутатът от Демократична България.

 

Тя сподели, че в последно време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се превръша в главен източник на подправени вести. На брифинг тази седмица той твърдеше, че има специалисти, които могат по този начин да настроят машините, че да има резултат 4% нагоре или надолу. Когато се приказват сходни неща, доверието във всяка една технология може да бъде тотално разрушено. Нека тези специалисти да дойдат и да покажат по какъв начин се случва това, тъй като не може да се приказва толкоз безконтролно, каза Антоанета Цонева.

 

Цонева изясни какво ще се случи в случай че получат трети мандат за сформиране на държавно управление и предлагането на президента Росен Плевнелиев да се възползват от " златния късмет " на кабинет Демократична България плюс ГЕРБ и Политическа партия.

 

" Намираме се прекомерно надалеч от момента да бъде определен този, който ще вземе третия мандат. Демократична България е фокусирана да осъществя ръководството посредством втория мандат, а в каква формула и структура - това зависи от " Продължаваме промяната ".

Ако пък въпреки всичко получат опция да сформират държавно управление, Демократична България ще направи нужното България да има демократично ръководство, сподели Цонева.

 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР